Site Loader

Még csak másfél éve futok rendszeresen, tehát még én is kezdő futónak számítok, azonban mivel nagyon sokat segít a futás a produktivitás növelésében is, úgy döntöttem, megosztom a saját tapasztalataimat, ugyanis ezt a hasznos szokást is a tudatos időgazdálkodásnak, illetve a tervezésnek köszönhetem.

Ha már rendszeresen futsz, nemcsak testmozgás okozta közismert előnyökkel számolhatsz, de olyan pozitív hozadékokat is elkönyvelhetsz, mint a jobb összpontosítás, illetve a tudatos jelenlét.

“A mindfulness segít abban, hogy képesek legyünk hosszabb ideig az adott feladatra koncentrálni. Ez azt jelenti, hogy futás közben az egyes lépésekre figyelünk, nem pedig a nem sokkal előttünk felbukkanó emelkedőre vagy a másnapi prezentációra.

Ha a cselekvésnek szenteljük minden figyelmünket, azzal kikapcsolunk bizonyos automatikus folyamatokat és rossz szokásokat, amelyek egyébként elszakítanának minket a pillanattól.” (Flow, A futás öröme, Csíkszentmihályi Mihály)

Ha még sosem futottál korábban, néhány technikai kérdést fontos tisztázni, már csak azért is, mert mégiscsak január van, és bár az ország jelentős részében még nem kellett hólapátot ragadni, azért annak, aki eddig nem töltött sok időt mozgással a hidegben, jól jöhet pár alapvető tudnivaló.

Hogyan öltözz fel a futáshoz télen?

Azt mondják, hogy futásnál 10 fokot érdemes hozzáadni a kinti hőmérséklethez és ez alapján érdemes kiválasztani a sportruházatot. Jelenleg én felül 3 réteget öltök magamra, a futónadrágom téli, azaz bélelt, térdzoknit használok és a nyári futócipőmet is télire cseréltem. Télen sapkát és futósálat is viselek. 

Ha még nincs olyan futócuccod, amit kifejezetten futáshoz találtak ki, akkor sem kell feltétlenül lemondanod a mozgásról, a lényeg, hogy inkább testhezálló darabokat keress a gardróbodban, a póló amennyire lehet, legyen légáteresztő, a sál pedig ne érjen bokáig. 

Egy biztos, a túlöltözés nagyon zavaró tud lenni, ha pedig nincs elég réteg rajtad, könnyen megfázhatsz, mivel hidegben is ki fogsz izzadni, erre tehát nagyon oda kell figyelned.

Ha nem érzed magad futótípusnak

Az nem baj, én sem éreztem magam annak. 🙂

Őszintén szólva, sosem vonzott igazán a futás, persze láttam az elsuhanó futókat itt-ott a városban, de teljesen hidegen hagyott ez a típusú mozgás. Mindig is a játékosabb mozgásformákat kedveltem, évekig röplabdáztam a suliban, de szerettem a fallabdát is.

Az iskolában még törött kisujjal is bevállaltam a tesiórát. A gipszet, könnyen le tudtam applikálni, így nem kellett unatkoznom a kispadon, plusz nem lett olyan piszkos, ami lássuk be elég fontos. 

A futás a suliban többnyire kimerült a bemelegítésnek számító: “Öt kör bordásfal-felező!”- ben. Az egyetemen pedig hiába volt kötelező a 4 félév torna, ott sem kaptam kifejezetten kedvet a rendszeres futáshoz. 

Abban, hogy mégis megtetszett a futás, nagy szerepe van az egyik legjobb barátomnak, akinek a futóteljesítménye teljesen lenyűgözött.

Kezdetben

Először gyaloglással kezdtem, amikor a kislányom még csak pár hónapos volt. Néhány hét után a gyaloglást felváltotta a futás.

A futást 4-5 km-es távokkal kezdtem, néha most is csak ennyit futok. Viszonylag hamar le tudtam futni az első 10 km-emet megállás nélkül. Azonban fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy sokkal lényegesebb a rendszeresség és a fokozatosság, mint maga a távolság vagy az idő. 

A kisebb távokat, a lassú kocogásokat sem szabad alábecsülni, mert az állóképességedet, a közérzeted jelentős mértékben javítják a kevésbé erős futások is.

Továbbá az is nagyon fontos, hogy megmaradjon a motivációd, ahogy az is, hogy megfogalmazd, miért csinálod. 

Számomra a futás az a meditatív tevékenység, ami segít abban, hogy kiegyensúlyozottabb legyek, ilyenkor egy ponton túl már teljesen kikapcsolok, nem gondolkodom a teendőimen, a határidőkön, azon, hogy mit kell tennem, ha hazaérek, egyszerűen csak futok. 

Így tudtam rendszeressé tenni a futást

Nyilvánvalóan futottam már korábban is, évekig a Margit-szigethez közel volt a lakásunk, mégis csak néha-néha mentem el futni. Így utólag tudom, hogy ebben magának a helyszínnek is szerepe volt, mert hiába a szép környezet, ha nem szereted a tumultust. 

Ma már teljesen máshol futok, két útvonalam is van, ezt a kettőt váltogatom. 

A rendszerességet azzal sikerült elérnem, hogy a heti tervezésnél minden vasárnap rögzítettem a futásokat. Nem tudtam mindig betartani, de időről időre mégis futóruhába bújtam. Majd ahogy teltek a hónapok, egyre inkább tudtam tartani a tervet is.

A tervezésnél figyelembe vettem, hogy mely napszakokban vagyok fizikailag aktívabb, ezért eleve így időzítettem a futások időpontját.

Plusz egy előny, amire nem számítottam

Ahhoz, hogy a teljesítményemet javítani tudjam, szükséges erősítő edzéseket is végezni, amivel éveken át meggyűlt a bajom. Nemrég vettem csak észre, hogy kialakult egyfajta természetes igényem az erősítésre is, mert érzem, hogy így jobb vagyok a futásban. Így a rendszeres futásnak köszönhetően egy ideje már az erősítő edzések is bekerültek a heti terveimbe.

Ezt azért tartom fontosnak kiemelni, mert ha egyébként a szakemberek szerint inkább izmot kellene növelned, de neked nem kedvedre való a saját testsúlyos vagy súlyzós edzés, ellenben tetszik a futás, akkor próbáld ki magad benne, mert lehet, hogy nálad is ez vezet majd el oda, hogy azt is beilleszd a heti rutinodba.

Post Author: Hegyi Timi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük