Site Loader
0

Utazás, nyaralás előtt gyakran írunk ellenőrző listákat, amivel megkönnyítjük az indulás előtti napokat, minden szükséges dolgot, tennivalót felírunk egy lapra és amint beszereztük, elvégeztük valamelyik tételt, kipipáljuk. Ilyen praktikus listát azonban nem csak utazás előtt érdemes készíteni, számos más esetben is hasznát vehetjük ezeknek. 

Gondold csak végig, mennyivel egyszerűbb, ha egy-egy komplexebb munkafázishoz kész listád van, amit minden esetben be tudsz vetni annak érdekében, hogy tökéletes munkát végezz, és amelynek meglétével konrétan időt spórolsz. 

Ellenőrző lista ötletek vállalkozóknak

De, miről is érdemes listákat vezetdned? Minden olyan többlépéses folyamatról, ami fontos számodra, amiről, ha van egy egzakt felsorolásod, egyszerűbb és könnyebb lesz az életed. Mik lehetnek ezek? A lehetőségek sora gyakorlatilag szinte végtelen, de az alábbiak között biztosan találsz olyat, ami, ha most rendelkezésedre állna, kifejezetten hasznosnak éreznéd.  

 • napi rutin ellenőrző lista: itt nyomon követheted, hogy mennyire tudod tartani magaddal a lépést:)
 • tartalomgyártás ellenőrző lista: szövegírás, közösségi média poszt, blogbejegyzés, vizuális tartalomkészítés, podcast, hírlevél, weboldal, stb.
 • öngondoskodás ellenőrző lista: egészséges életmód, szépségápolás, mentális egészség, szűrővizsgálatok, pihenés, stb.
 • pénzügyi ellenőrző lista: havi, éves kiadások, illetékek, adók, előfizetések, tagdíjak, stb.
 • időbeosztás ellenőrző lista: találkozók, események, fizetnivalók, ügyintézés, életmód, bevásárlás, pihenés, önfejlesztés, stb.
 • önfejlesztés ellenőrző lista: szakirányú könyvek, szakmai cikkek, kurzusok, kihívások, mentorprogramok, coaching, stb.

A hasznosság a részletekben rejlik

A felsoroltak egyes alkotóelemeit is érdemes listákban részletesen kibontani, tehát, ha például számodra most épp a megújult napi rutin kidolgozása és következetes betartása a legfontosabb ahhoz, hogy a nyári hónapokban is tudj haladni a dolgaiddal, akkor ez a lista kiterjedhet az alábbiakra:

 • a reggeli rutin 
 • fókuszált munkavégzés elemei (például, ha csak napi 2 órád van a vállalkozásodra, akkor ezt az időtartamot érdemes nagyon jól felépíteni ahhoz, hogy a nyárra kitűzött vállalkozói céljaid megvalósulhassanak, ezért ennek a 120 perces koncentrált munkának is készíthetsz egy olyan sorvezetőt, ami segít kordában tartani a figyelmedet, főleg, ha gyerekek mellett, otthonról dolgozol)
 • vállalkozói napi minimum teendők
 • pihenőidő
 • életmód
 • esti rutin egyes lépései

Ez most nem azt jelenti, hogy mindenről listát kell vezetned. Célszerű azonban kiválasztani néhány olyan tevékenységet, folyamatot, amikben nem szeretnél hibázni, amelyek hangsúlyosak számodra.

Milyen a jó ellenőrző lista?

1) Elsősorban akkor jó, ha teljesen személyre szabott és konkrét folyamatra, tevékenységre vonatkozik. 2) Emellett az is fontos, hogy kellően részletes és pontos legyen, enélkül ugyanis egyik ellenőrző lista sem igazán nagy segítség. 3) Nem árt, ha könnyen kezelhető és elérhető helyen van. Tehát, hiába írsz csodaszép listát, ha nem tartod olyan helyen, ahonnan könnyű elővarázsolni. 

+1) A jó ellenőrző lista egyszerűen kész van, nem feltétlenül szép, viszont annál hasznosabb.:)

Tudom, hogy van, aki listagyártó típus és van, aki inkább a spontaneitás híve és egyáltalán nem szeret fecniket gyártani, írogatni. Azonban egy biztos, senki sem szeret hibázni és a listaírás sem egy kötött műfaj, telefonos jegyzet, google dokumentum vagy akár hangjegyzet formátumot is elbír. 

Amiért megéri ellenőrző listákat készíteni

Amikor már megvan a listád, az teljesen nyilvánvaló, hogy egyszerűen csak előveszed és használod, pipálsz vagy csak haladsz pontról pontra.

A legnagyobb ütőfegyvere a kész listáknak az az, hogy nem válsághelyzetben, kapkodva készülnek, hanem nyugodt körülmények között, azaz alapos átgondolás eredményeként születnek, így valódi segítséget jelentenek egy olyan helyzetben, amikor egyébként nem biztos, hogy kifejezetten fókuszált vagy. 

Használatuk során már nem kell döntéseket hoznod, mérlegelned. Ezzel pedig nemcsak időt, hanem energiát is spórolsz magadnak. 

fotók: hautestock.co

Post Author: Hegyi Timi

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük